środa, 21 sierpnia 2013

O dobrym na wszystko olejku rycynowym.

Cześć! Pewnie już spora część osób wie o niemalże magicznych właściwościach tego specyfiku, ale dorzucę swoje trzy grosze.

Olej rycynowy to produkt roślinny. Otrzymuje się go z nasion rącznika pospolitego. Olej wyciskany jest na zimno, a następnie substancja jest gotowana z wodą. W wyniku tego procesu otrzymywany jest olej rycynowy. Jest to gęsta ciecz o bezbarwnym lub jasnożółtym kolorze. 
Olejek rycynowy dostępny w aptekach ma pomóc w problemach z trawieniem i takie jest jego główne zadanie. Ale poza tym jest wykorzystywany jeszcze do wielu innych rzeczy.
Olejek ten używa się w kosmetyce między innymi dlatego, że ma właściwości oczyszczające, bakteriobójcze i przeciwzapalne. Dodatkowo jest on dobrym preparatem pielęgnacyjnym.
Poprawia wygląd i stan zdrowia włosów, skóry i paznokci.
Można używać go jak innego olejku do najzwyklejszego w świecie olejowania, można przgotowywać z niego maski do włosów. Jeśli próbujemy odbudować paznokcie i zmiękczyć oraz odżywić skórki, możemy używać go jako odżywki (uważając, aby substancja nie dostała się z czasem do ust :))).
Może być również świetnym rozwiązaniem dla osób z popękanymi piętami, suchą skórą na kolanach, czy łokciach.
Zamiast comiesięcznej wizyty u kosmetyczki i robienia henny można stosować go na brwi i rzęsy, dzięki czemu staną się ciemniejsze, błyszczące i gęstsze, a przede wszystkim zdrowsze. Wiele osób dostrzega również pozytywne działanie specyfiku na cerę mieszaną, tłustą i trądzikową. Po całonocnej kuracji olejkiem skóra zdaje się być zregenerowana. Olejek normalizuje wydzielanie sebum i usuwa przebarwienia :))

Przykładowy przepis na preparat do pielęgnacji ust z użyciem olejku:
Łyżeczkę olejku rycynowego należy zmieszać z  kilkoma kropelkami oleju jojoba i dodatkiem pszczelego wosku (dostępny w sklepie z ziołami). Miksturę trzeba roztopić w gotującej się wodzie, po czym przelej do słoiczka. Przed użyciem pozostawić do ostygnięcia.

Zainteresowanych tematem odsyłam do strony poświęconej temu cudeńku: *klik*

5 komentarzy:

  1. miałam go przez jakiś czas i stosowałam jako "wspomagacz" dla włosów. rzeczywiście były bardziej lśniące i miękkie w dotyku, dlatego też polecam : )

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mam na paznokciach olejek rycynowy. Dawno go nie stosowalam na paznokcie ale zamierzam to zmienić. I potwierdzam niedowiarkom: działa! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To co masz napisane na różowo to jest Twoja opinia? :) Chodzi mi o brwi. ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba zacznę go w końcu stosować na paznokcie..

    OdpowiedzUsuń
  5. bo najlepsze są naturalne sposoby;)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz ;**
Odwiedzam blogi tych, którzy obserwują i komentują! <3